Cum scrii titluri sub formă de întrebări care captează atenția

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au adresat întrebări.
Multe dintre aceste întrebări au ajutat omenirea să meargă mai departe, să evolueze și să inventeze noi metode de supraviețuire.
Întrebările declanșează în mod natural o reacție în mințile oamenilor. Ele îi pun pe gânduri, generând dorința de a găsi un răspuns. Întrebările atrag atenția, stârnesc curiozitatea și, bineînțeles, invită cititorii să afle mai multe.
Ce rost are să scriem un articol foarte bun, un landing page de nota 10 sau o nouă pagină pe site-ul nostru, atât timp cât oamenii nu sunt tentați să le citească?
Din acest motiv, se cuvine să aflăm cum să ne folosim de acest minunat instrument al vorbirii – întrebările – pentru a atrage cât mai mulți cititori asupra conținutului nostru.
Află ce întrebări își adresează audiența ta
Știm că s-a tot discutat despre importanța realizării unui profil al publicului țintă, de aceea nu o să intrăm acum în detalii.
Însă, ce este important este să extragem, din acel profil, partea în care aflăm ce interese și nevoi au aceștia, ca să știm ce întrebări să adresăm.
„Cum scap de bătături în 7 zile sau mai puțin?” – acesta poate fi un titlu sub formă de întrebare pentru un advertorial sau landing page în care se discută despre un tratament anti-bătături. Însă, pentru a formula acest titlu, a fost necesar să aflăm că audiența noastră este interesată să scape de bătături în cel mult 7 zile.
„Care este secretul fertilizării pentru a avea un gazon sănătos?” – observăm aici că este vorba de o întrebare deschisă care ne promite o informație importantă și, mai ales, corectă. Titlul se potrivește unui advertorial sau chiar articol de educare publicat pe blog care vorbește despre un fertilizant care promite că vei avea un gazon sănătos. Însă, din nou, a fost necesar să știm că audiența noastră s-a săturat de produsele ineficiente pentru fertilizare și dorește să afle ce au de făcut. De aici și formularea „gazon sănătos”.
Google poate fi o bună metodă de a afla ce întrebări își adresează utilizatorii de internet. Pur și simplu caută un subiect și vezi ce sugestii îți oferă.
Începe pur și simplu să scrii, la modul general, subiectul care te interesează, iar Google îți va da cele mai căutate opțiuni care vin în completarea subiectului tău, apropiate de zona în care te afli.
După ce primești aceste sugestii, notează-le și poți crea titluri sub formă de întrebare pe baza acestora. Poți folosi și instrumentul Google Keywords Planner, dacă ai deja un cont de Google Ads activ.
Conform imaginii de mai sus, am presupus că audiența noastră este interesată de schimbarea antigelului.
Un articol obișnuit ar avea titlul formulat așa: „Cum schimbi antigelul la mașina ta?”.
Însă, pentru a capta atenția, trebuie să formulezi titlul mai specific și relevant: „Cum înlocuiești pe cont propriu antigelul la Dacia Logan?”.
Așa cum poți observa, această sugestie de titlu prezintă o soluție concretă, pe care o poți aplica fără ajutor extern dacă ai un anumit model de mașină.
Când alegi despre ce să scrii, poți să ții cont de popularitatea subiectului în rândul audienței tale. În exemplul de mai sus, am presupus că o bună parte din audiență este interesată de schimbarea antigelului la Dacia Logan.
Atât timp cât răspunzi unui interes concret al publicului tău, cu siguranță vei avea o rată de click mai mare dar și o rată de conversie mai bună.
Evită întrebările închise
Cei mai mulți utilizatori de internet scanează titlurile pe care le văd și, în funcție de ele, decid unde să meargă mai departe.
De aceea, dacă ei vor vedea un titlu cu o întrebare la care își pot răspunde cu ușurință „da” sau „nu”, acela nu va prezenta interes pentru ei.
Întrebările închise nu ajută cititorii ci, din contră, sunt respinse:
- Tu faci greșeli de vorbire în limba engleză?
- Copilul tău are nevoie de o bicicletă nouă?
- Vrei mai mulți clienți?
- Îți măsori corect rezultatele din social media?
- Ești pregătit să îți dublezi venitul?
Acestea nu sunt întrebările corecte pe care ar trebui să le adresezi audienței tale și, în plus, nu sunt nici formulările corecte.
În schimb, ar trebui să demonstrezi că ajuți cititorii, prin întrebările pe care le adresezi, sau cel puțin să le creezi impresia că vor găsi în continuare un conținut care le va fi util.
Tratează orice titlu care pe o promisiune
Indiferent că scrii un titlu pentru un articol, un landing page, un subiect de newsletter, un advertorial, un comunicat de presă sau o reclamă PPC, trebuie să privești acel titlu ca pe o promisiune.
Orice titlu trebuie să promită că este o poartă către un conținut valoros. Acest conținut este o recompensă pentru faptul că și-au făcut timp și au dat click pe titlul respectiv.
Încearcă, prin titlu, să creezi impresia că, în urma accesării conținutului tău, cititorii vor descoperi ceva ce nu știau deja.
Iată, de exemplu, un titlu care nu creează această impresie: „Tu știi care e diferența dintre copywriting și content writing?”.
Iată varianta reformulată a acestui titlu care creează impresia de noutate: „Cunoști aceste 3 diferențe între copywriting și content writing?”.
Al doilea titlu promite ceva mai concret: vei găsi garantat 3 diferențe pe care este posibil să nu le cunoști. Primul titlu promite doar că vei găsi o diferență generală dintre cele două concepte, pe care este posibil să o cunoști deja.
Observi diferența, nu-i așa?
Alte sfaturi de a folosi întrebări atractive în titlurile tale
- Pe cât posibil, nu folosi negații în titluri.
- Dacă ai posibilitatea, include cifre în titlurile tale.
- Promite o soluție rapidă și simplă la o problemă.
- Folosește persoana a II-a singular, pentru adresare directă.
- Promite o informație concretă și nu generală, pe care este posibil ca să o știe deja cititorii tăi.
- Evită cuvintele de umplutură precum: minunat, superb, special, calitativ, frumos, deosebit, excelent etc. Înlocuiește-le cu termeni palpabili, care pot fi vizualizați de cititori (exemplu: calități sau atribuții concrete – scund, ușor, albastru etc).
- Evită formulările arogante (exemplu: „Cum te scăpăm de griji..”, „Știai ce simplu poate fi să…”, „Cât de mult ești dispus să plătești pentru…”).
Sperăm că toate aceste sfaturi să te ajute în formularea titlurilor tale și că vei atrage un număr mai mare de cititori către conținutul tău.
Autor
Cătălin Ionașcu
Copywriter & Project Manager
1 Comment
Foarte bun articolul, Catalin.